Vad är egentligen ett brädspel?

Vad är egentligen ett brädspel? Den frågan kan man nog besvara på flera olika sätt beroende på i vilket sammanhang och vilken kontext som frågan ställs och frågeställningen lyfts. Ett brädspel är ju i grund och botten ett spel som spelas på ett bräde, men när man pratar om brädspel i ordets lite mindre vida och breda bemärkelse så menar man inte alla slags spel som spelas på ett bräde. Om man räknade med precis alla spel skulle ju definitionen bli väldigt bred och vid. Brädspel är i regel spel som man spelar tillsammans med andra eller mot andra vid ett bord och där det finns någon form av regler som styr spelet. Vissa tänker kanske på mer fysiska spel när de pratar om brädspel,s om till exempel Couronne som är en slags billigare och mindre variant av biljard, medan andra snarare tänker på spel där man använder kort, tärningar, pjäser och liknande för att spela och flytta runt på planen.

I vissa brädspel spelar turen stor roll och man spelar med tärning och rör sig runt på spelplanen, medan andra brädspel snarare bygger mer på strategi där man använder olika kort för att uppnå sina mål genom att spela ut korten. Men det går inte alltid att dra en tydlig gräns. Även i kortbaserade brädspel där korten styr ens drag så finns det ju ett visst mått av tur inblandat, och i ett brädspel som Monopol eller risk så avgör visserligen tärningar delvis utfallet, men det handlar mycket mer om strategi, taktik och att vara smart och tänka ut ett finurligt sätt att vinna genom en smart plan än om att endast lita på turen.

Är alla sällskapsspel brädspel? Svårt att säga, men själv skulle jag nog till exempel inte definiera Yatzy som ett brädspel, även om det finns likheter med spel som spelas på ett spelbräde.