Trender inom brädspel

En trend inom brädspel som man har kunnat skönja sedan en längre tid tillbaka är att det blir fler och fler varianter på ett och samma spel, och man vill gärna släppa sitt spel i så många exklusiva utgåvor att samla på som möjligt. Det kanske allra bästa exemplet på denna trend är Monopol. Det har släppts otroligt många versioner av Monopol under de senaste åren och de bygger nästan alltid på någon form av licens eller franchise som ska locka en smalare publik. Det finns bräden med samma upplägg som det klassiska monopol men med unika pjäser och bräden där man istället för de vanliga klassiska gatorna tar över andra slags territorier beroende på vilken version av Monopol som spelas.

Att räkna upp alla versioner av Monopol som har släppts är svårt, men det rör sig ofta om olika filmer, tv-serier, musikband eller tv-spel. Till exempel har det släppts versioner av monopol med samma grundläggande regler och spelmekanik men med variationer i form av teman på allt från Game of Thrones till Pokémon, Beatles och Super Mario Bros. Andra varianter finns också, till exempel The Simpsons. Egentligen finns det inte några gränser för hur många lönsamma versioner som tycks kunna lanseras, så länge de blir lönsamma.

En annan trend är att man inte endast släpper olika versioner där det kosmetiska och ytan har förändrats, utan även olika varianter där man har förändrat grunderna och spelreglerna. För Monopol finns till exempel ett Monopol Junior för yngre barn och för det klassiska brädspelet Risk som handlar om att ta över hela världen och spelplanen släpps förutom jubileumsutgåvor av det klassiska spelet även helt nya versioner där man har nya kartor. Kartor som bygger på allt från fantasivärldar till framtida krigsfält. En annan liten trend är att släppa expansioner till ett grundspel där man oftast utgår från den vanliga spelplanen men lägger till nya pjäser, regler, kort och annat som ger spelet en nyhetskänsla.