Ticket to Ride

Ett annat brädspel som skulle kunna beskrivas som både spännande och med ett stort mått av underhållning är Ticket to Ride som de senaste åren allt mer har etablerat sig som en slags modern klassiker inom brädspel och efter den ursprungliga versionen har fler och fler olika varianter med nya kartor och regler släppts. Dock rör det sig ofta om expansioner, där man får en ny karta på ett bräde men fortfarande behöver originalspelets pjäser, tågbitar och annat för att kunna spela spelet. En del av spänningen som detta brädspel bjuder på är att man spelar mot andra och hela tiden konkurrerar om att kunna muta in en viss tågrutt och placera ut sina tåg där, eftersom varje sträcka har sina begränsningar. Alla spelare kan inte bygga utmed alla sträckor mellan två städer och om man inte får en sammanhängande tåglinje så klarar man kanske inte av de uppdrag (till exempel att bygga sammanhängande tåglinje mellan Chicago och Los Angeles) som finns.

Konkurrenssituationen om olika linjer och att man inte vet om motståndaren har ett uppdrag i form av ett uppdragskort som medför att denne tänker bygga på samma ställe som en själv är något som gör att spelet får en extra nerv, och vissa kan till och med tänka sig att bygga rutter med flit för att stoppa andra och inte för att de egentligen behöver rutten för egen del.

Ticket to Ride finns i två grundversioner som dels heter Ticket to Ride och utspelar sig i ett Amerika där tåget och inte bilen var den pådrivande faktorn för infrastruktur och ekonomisk utveckling, och dels uppföljarspelet Ticket to Ride Europe som mycket riktigt istället utspelar sig i Europa och som introducerar en del nyheter, bland annat tunnlar och tågstationer, som gör spelandet extra klurigt och svårt och som ger spelet en ny dimension och extra krydda.