Brädspelens framtid

En trend inom brädspel är att man försöker sälja fler och fler olika varianter av samma spel. Inte endast olika utgåvor av samma spel med kosmetiska förändringar, utan också olika versioner av samma spel med mindre förändringar. Många spel släpps i olika varianter där man gör en version som heter något med ”junior” på slutet och som inriktar sig till de lite yngre spelarna. Tanken är att få barnen att börja spela de stora, populära spelen för vuxna även om de inte riktigt har åldern inne, och på köpet så får ju spelföretagen en chans och möjlighet att både skola in de yngre spelarna men dessutom sälja mer eller mindre samma spel (med några smärre förändringar) mer än en gång.

Oavsett om det handlar om ett klassiskt brädspel som Monopol som har många år på nacken eller om man letar efter något lite nyare spel så är chansen stor att det finns i flera olika varianter om det rör sig om ett lite mer känt spel som fått stor genomslagskraft och nått ut till de bredare massorna och inte endast de mest inbitna brädspelarna med bäst koll på läget. Ett exempel på ett nyare spel som även det getts ut i flera olika versioner med olika kartor, men också i en juniorversion, är Ticket to Ride, som även släpps som Ticket to Ride Junior. Vissa menar kanske att spelets grunder och koncept förstörs eller urholkas om man gör enklare versioner som är avsedda för barn, medan andra snarare uppskattar att barnen får chansen att lära sig grunderna i spelet utan alla de mest komplicerade och invecklade reglerna i den vanliga versionen avsedd främst för vuxna och äldre tonåringar som gillar att spela spel.

Ticket to Ride är ett spel som handlar om att bygga järnvägsrutter, och därmed som gjort för olika versioner baserade på olika regioner eller världsdelar.